Stomatološke usluge ordinacije 'Orvit'

protetika
ortpedija vilice
Laserske intervencije
Oralna hirurgija
Paradontologija
Bolesti zuba

Protetika

Totalne proteze

Kada pacijnet nema ni jedan zub u vilici, jedno od najjednostavnijih i najbržih rešenja su totalne proteze.

Pacijent dobije verodostojnu zamjenu zuba koja mu omogućava obavljanje svih funkcija, a uz to daje prirodan i zadovoljavajući estetski rezultat.

Parcijalne proteze

Ukoliko je prisutno nekoliko zuba i ako su oni u zadovoljavajućem stanju (nemaju karijes, patološku pokretljivost izazvanu paradontopatijom…) mogu se iskoristiti da nose buduću nadoknadu.

Ove vrste proteza se izradjuju od akrilata sa žičanim kukicama koje služe za retenciju i stabilizaciju proteze i metalne parcijalne proteze sa livenim kukicama, u kombinaciji sa akrilatnim sedlima na kojim su postavljeni akrilatni zubi.

Parcijalne proteze sa atačmenima

su vrsta protetskoga rada koje se izradjuju u kombinaciji sa metalo-keramičkim krunicama. U sebi sadrže posban dio koji je ekvivalenta livenom delu na zubnim krunicama, na koji intimno naleže i omogućava čvrstu vezu sa ostatkom protetskoga rada.

Velika pogodnost ove vrste nadoknade je to što omogućava veliku stabilnost proteze, istovetnu fiksnome radu, zadovoljavajuću estetiku – jer se ne razlikuje od ostalih metalo-keramičkih zuba i veoma je komforna i pogodna za nošenje.

Metalkramičke krunice i mostovi

su jedan od najčešćih načina nadoknade izgubljenih zuba u modernoj stomatologiji. Predstavljaju fiksne nadoknade koje se satoje od metalnoga dela koji čini osnovu krunice ili mosta i keramičkoga dela koji u potpunosti prekriva metalni deo i daje estetiku samome radu.

Prednost ove vrste nadoknade je što je, nakon cementiranja, ova nadoknada u potpunosti fiksna i lako se, odnosno, neprimetno uklapa sa okolnim zubima. Metalkeramičke krunice i mostovi predstavljaju idealnu funkcijonalnu i estetsku celinu sa ostatkom zubika.

Bezmetalne krunice i mostovi

su protetski radovi veoma slični metal-keramičkim. Ove vrste krunica i mostova su u potpunosti izradjene od keramike. Sa aspekta estetike mnogo superiorniji, naročito u situaciji kada treba zameniti nekoliko zuba u potpunome zubiku.

Moderna tehnologija izrade i njena primjena su omogućili da u potpuniosti imitiraju prirodan izgled zuba, transparencija keramike imitira transparenciju gledjii. Danas predstavljaju metodu izbora za rekonstrukciju prednjih zuba

Protetske nadoknade sa implantima

Nakon ugradnje implantata neophodna je izrada protetskih nadoknada na njima. Potpuna rekonstrukcija bezube vilice sa implantatima, da li fiksnim radom koji se cementira na implantate ili fiksnim radom koji se fiksira posebnim šrafovima na ugradjene implantate. All-on-4 ili all-on-6 koncept gdje se izradjuju zubi na već ugradjenim implantatima u vrlo kratkom roku od svega 72 h.

Totalne proteze na lokatorima, kod pacijenata koji nemaju uslove za stabilnu totalnu protezu na ugradjene implantate, se postavljaju lokatori koji u samoj protezi imaju skrivene kapice koje odgovaraju lokatorima koji čine protezu stabilniju i funkcionalniju.

Inlej i onlej

keramičke plombe koriste se kod pacijenta koji imaju velike defekte zuba i mogu da nadoknade i do 3 površine zuba. Izradjuju se iz keramičkoga bloka tehnologijom kompjuterskog dizajna i mašinskom obradom bloka.

Mogu da nadoknade celu griznu površinu i savetuju se da budu u kontaktu sa keramičkom krunicom ili drugim inlejom u suprotnjm vilici.

Ortopedija vilice

Mobilni aparati za ispravljanje zuba

Koriste se u dječijem uzrastu ako primjetimo da kod djece postoji neka nepravilnost koja može da se pogorša u daljem rastu i razvoju.

Veoma je pogodno napraviti neki od različitih mobilnih aparata koji će uz kontrolu ortodonta usmeriti rast i razvoj vilica i usmeriti nizanje zuba u pravilan i funkcionalan položaj.

Fiksne proteze

Danas imamo veliki broj različitih vrsta bravica, od klasičnih metalnih, keramičkih pa do safirnih koje su potpuno prozirne i omogućavaju manje primjećivanje ortodonskih aparata.

Fiksne proteze mogu da se postavljaju i sa unutrašnje strane tako da su u potpunosti nevidljive. Naročito su pogodne za osobe koje zbog posla ne mogu da nose bravice na prednjim stranama zuba

Invisilline folije za ispravljanje zuba

je najnoviji, revolucionrani metod ispravljanja zuba. Namjenjen je pacijentima koji ne žele da nose fiksne ortodonske aparate. Pacijent dobija folije koje u obilježene brojevima i mijenja ih po naznačenom redosledu.

Folije se mjenjaju na 2 nedelje i neophodno je nosenje minimum 16 sati dnevno.

Laserske intervencije

Uvodjenjem lasera u stomatološku praksu donešena je velika novina u sam oblik, našin i percepciju stomatoloških usluga.

Laseri u stomatologiji omogućavaju veliki broj intervencija koje možemo da uradimo sa minimalnom količinom traume po samoga pacijenta

– Lečenje gangrenoznih zuba

– Tretman paradontalnih džepova

– Lasersko izbeljivanje zuba

– Tretman zapaljenja zgloba i zapaljenja nerava

– Uklanjanje afti u mukokela

– Uklanjanje frenuluma i plika

– Gingivektomija i produžavanje kliničke krune

Oralna hirurgija

Vađenje impaktiranih zuba

Veliki broj zuba u toku nicanja zbog različitih razloga ostane zadržan u kosti. Oni mogu često da naprave probleme, što prema okolnim zubima, što prema okolnoj kosti i anatomskim strukturama.

Takvi zubi se uklanjau hirurski u lokalnoj anesteziji uz apsolutnu bezbolnost.

Apikotomija

je hirurška procedura kojom se omogućava uklanjanje procesa i čisti u predelu vrha korena zuba, koji nisu u mogućnosti da se izleče endodoskim putem.

Nepristupačnost vrha korena, njegova povijenost, prisustvo dodatnih kanala, koji ne mogu da se medikamentozno tretiraju, zahtevaju ovu hiruršsku proceduru.

Prednost ove procedure je što se izbegava vadjenje zuba i taj zub ostaje u vilici i nastavlja da obavlja svoju funkciju

Oslobađanje impaktiranih zuba

Čest slucaj je da u kosti, zbog kasnoga nicanja i nedostataka prostora, očnjaci budu zadržani u kosti. Tada uz kombinaciju ortodonsko-hirurške terapije možemo aktivnom silom vuče da ih postavimo na svoje prirodno mjesto.

Implantati

predstavljaju najverniju zamjenu za izgubljeni zub. Namjenjeni su zamjeni jednog, više ili zamjenu svih izgubljenih zuba.

Najveća prednost ugradnje implantata je ta što nema potrebe za brušenjem susednih zdravih zuba da bi se mogao uraditi fiksni rad.

Takodje su pogodni za bezube vilice gdje se primjenom 6 do 8 implantata dobija potpuna fiksna rekosntrukcija vilica i potpuno vraćanje funkcije žvakanja, etsetike i osmeha.

Sinuss lift procedure

predstavljaju odizanje sluzokože sinusa od koštanoga poda sinusa i u taj stvoreni prostor postavljanje nekih oda koštanih zamenika.

Koštani zamenici mogu da budu porekla domaćina, životinjskog ili sintetičkog porekla, koji se često koriste u kombinacijama radi postizanja boljih rezultat i dobijanja veće količine kosti.

Nakon perioda od 6 mjeseci dobijamo neophodnu,horizontalnu i vertikalnu dimenziju kosti za nesmetanu ugradnju.

Nadogradnja kosti

U donjoj vilici imamo problem sa širinom grebena. Ovaj problem se može prevazići palikovanjem nekih od koštanih zametaka na željeno mesto ugradnje implantata.

Nakom postavljanja kosti, kost mora da se fiksira i zaštiti kolagenim membranama koje će da štite proces stvaranja kosti od ulaksa okolnog mekog atkiva, čime bi se kompromitovao sam proces.

All-on 4 procedure

su savremeni koncept rehabilitacije bezubih vilica. Pacijent dobija fiksni rad na 4 implantata, od kojih su 2 prednja ravna dok su dva bočna pod uglom od 45 stepeni. Takav položaj i broj implantata omogućava pacijentu da dobije privremeni rad u periodu 24 do 48 sati.

Odmah nakon toga može normalno da obavlja sve funkcije kao što su govor, konzumiranje hrane, smejanje… bez ikavih smetnji i sa zadovoljavajućom estetikom.

Paradontologija

Uklanjanje kamenca i mekih naslaga

Tvrde naslage su jedna od glavnih uzroka paradontopatije i njenog napredovanja. Redovnom kontrolom i uklanjanjem ovih naslaga, pomoću ultrazvučnih instrumenata, se održava zdravlje potporno aparata zuba.

Intervencija je apsolutno bezbolna i savetuje se jednom u 6 meseci zavisnosti od brzine stvaranj naslaga.

Kiretaž paradontalnih džepova

Pojava paradontalnih džepova je znak uznapredovale paradontopatije. Uz uklanjanje tvdih naslaga neophodno je i stalna kiretaža džepova da bi se sprečila permanentna infekcija i napredovanje paradontopatije.

Režanj operacija

predstavlja proceduru koja se izvodi kada je nemoguće sprovesti neku od konzervativnih metoda lečenja.

Nakon odizanja režnja, pod kontrolom oka, se uklanja granulaciono tkivo i konkrementi iz koštanih džepova, koji se nakon toga pune veštackom kosti. Dok se sa mekog atkiva uklanja izmjenjena i nekrotična sluzokoža i uspostavlja se novi pripoj gingive.

Rešavanje gingivalnih recesija

Veliki broj pacijenata pati od povlačenja desni sa bukalne strane zuba, koji predstavljaju smetnje u toku jela, a i u samom estetskom smislu.

Uzimanjem udaljenih transplantata sa nepca, da li od vezivnoga tkiva ili samo mukogingivalnih transplantata, omogućava se prekrivanje ovih površina i dobijanje dobrog estetskoga i funkcionalnog rešenja.

Bolesti zuba

Kompozitni ispuni

Karijes predstavlja jednu od glavnih stoamtoloških bolesti koje ugrožavaju vitalitet zuba.

Uklanajnjem karijesa nastaje prostor u zubu koji je neophodno ispuniti materijalom koji će da zadovolji sve biološke, estetske i mehaničke uslove modernog života.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus amet

Endodonska terapija zuba

Nelečen karijes izaziva zapaljenje pulpe koji može da se manifestuje bolom i, u kasnijim fazama, otokom ukoliko bakterije kroz kanal zuba predju u periapikalno područje.

Tada je neophodan endodonski tretman koji se sastoji od uklanjanja živca i obeskličavanje kanala korena zuba, koji se opturiraju posebnim materijalima koji omogućavaju ostanak zuba u vilici i nastavak njihove funkcije.